Foodtruck beginnen

De online Foodtruck wegwijzer

Goede olijfolie, waar vind je het?

Bepaalde merken olijfolie suggereren de meest optimale A-kwaliteit olijfolie te verkopen; echter na onderzoek van b.v. het televisieprogramma ‘Keuringsdienst van Waarde’, of na onderzoek van consumentenprogramma ‘Kassa’, bleek dit vaak om grote kolder te gaan. Typeringen als ‘ultra premium extra vierge olijfolie’ geven een onheuse weergave van de werkelijkheid. Te lezen valt op de website van ‘Kassa’ dat er 4 werkelijke gradaties bestaan van olijfolie, te weten: extra vierge olijfolie, vierge olijfolie, olijfolie en Pomace (gebruikelijk in Spanje) of Sansa (gebruikelijk in Itali├ź). Bron: Kassa.

Gebruik van olijfolie

  • Als vuistregel kun je stellen dat extra vierge olijfolie (de eerste persing) geschikt is voor koude gerechten (b.v. salades) en de smakelijkheid bezit van olijfolie zoals wij dit gewend zijn. Als het even kan koop je deze olijfolie bij voorkeur in glazenflessen.
  • Olijfolie (geen ‘extra vierge’ dus) is vooral te gebruiken om in te bakken en braden.
  • Iedere streek, of ieder land, waarvandaan olijfolie wordt ge├»mporteerd heeft weer een eigen typische smaak, doordat er ander type olijven gebruikt worden en doordat de grond simpelweg weer verschilt van het andere gebied. Als lekkerste olijfolie gaat de Italiaanse en Griekse door.
  • Op internet bezoek je olijfolie expert BijOlijfje.nl