Foodtruck beginnen

De online Foodtruck wegwijzer

Paleo versus koolhydraatarm dieet

paleo

In hoeverre zijn het koolhydraatarme dieet en het Paleo principe hetzelfde? Er is veel overlap in beide dieetvormen, maar er zijn ook de nodige verschillen. Wanneer je nog twijfelt over welke van de twee diëten het beste bij jou past en het beste voor jou kan werken, kan dit artikel je verder helpen. In de volgende alinea’s worden overeenkomsten en verschillen van het Paleo dieet en het koolhydraatarme dieet voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij bepalen welk van deze diëten het beste passend is binnen jouw doelen en situatie.

Wat is Paleo?

Het Paleo idee voert ons heel ver terug in de tijd. Naar onze verre voorouders die met knuppels achter beren en bizons aanjoegen en alles puur natuur aten. Bessen en groenten werden geplukt en verder leefde men van de jacht. Geen bewerkte producten dus. En dat is precies wat Paleo vandaag de dag nog steeds uitademt: geen bewerkingen in producten. Weinig toevoegingen die onnodig zijn. En dus zo vers mogelijk zien te eten.

Wat is koolhydraatarm?

Vlees, vis en groenten. Eigenlijk zijn dat de enige middelen die je nodig hebt om af te vallen, conform een koolhydraatarm dieet. Noten en zaden kunnen dienen als toevoeging en beweging zou mooi meegenomen zijn. Maar het gaat erom dat je koolhydraten in voeding weert. Je mag geen overbodige suikers binnenkrijgen en moet dus producten met suikers laten staan. Je gaat kritisch kijken naar je huidige eet- en drinkpatroon en zal vaker moeten overslaan. Aardappels, rijst en pasta zijn uit den bozen, net als brood. Ook frisdranken en sappen laat je vanaf nu staan. Een koolhydraatarm dieet beperkt de hoeveelheid koolhydraten die je tot je neemt aanzienlijk, waardoor je veel sneller af kan vallen.

Verschillen

Paleo richt zich niet zozeer op het uitsluiten van koolhydraten. Dat gebeurt gewoon vanzelf als je Paleo eet. Ook is het bij Paleo vooral gericht op algehele gezondheid en duurzaam leven. Bij een koolhydraatarm dieet gaat het echt om het effect: afvallen door koolhydraten te weren uit je voeding. Een koolhydraatarm dieet is dan ook een stuk minder streng en makkelijker te volgen. Je kunt gewoon producten in de supermarkt halen en hoeft niet ingewikkeld te doen met koken. Daar heb je bij Paleo wel weer hele handreikingen voor.

Overeenkomsten

Er zijn zeker ook overeenkomsten, onder meer in voeding. Koolhydraatarme recepten en Paleo bestaan voor een groot deel uit vis en vlees, groenten en fruit, noten en zaden. Daarmee is een ander overeenkomst dat er ook veel eiwitten in je voeding zitten. Een Paleo en koolhydraatarm dieet kunnen dus ook naast een eiwitdieet gelegd worden.

Wat is het beste?

Het mag duidelijk zijn dat er heel veel overlap is binnen het Paleo principe en het koolhydraatarme dieet. Het gaat allemaal om de basis van gezonde voeding, die vooral bestaat uit veel groenten en fruit, aangevuld met noten en zaden. Je kan deze producten in de supermarkt halen als je koolhydraatarm volgt, maar moet naar de groenteboer, de poelier, de visboer en de slager om daar je ingrediënten zo puur natuur mogelijk te halen. Het is dus een stuk strenger als je het volgens Paleo wil doen, maar het levert je wel het beste van het beste op. Het is dus afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren welke van de twee diëten je gaat volgen. Je moet je er vooral heel veilig en vertrouwd bij voelen. Zodra jij het idee hebt dat een van de twee manieren voldoende is om jouw doel (gezonder leven en afvallen) te bereiken, moet je er zeker weten voor gaan. En wanneer het niet is wat je er op voorhand van had bedacht, kun je natuurlijk op elk moment nog wisselen.