Foodtruck beginnen

De online Foodtruck wegwijzer

De perfecte cappuccino

Er zijn veel plekken waar je een heerlijke cappuccino kan kopen of maken. Thuis probeert iedereen zijn/haar perfecte cappuccino te maken. Koffie drinken is voor veel mensen even een genietmomentje, een momentje om tot rust komen of een drankje om wakker te blijven. Met een lekkere cappuccino begint de dag erg goed voor veel mensen, maar hoe wordt die perfecte cappuccino gemaakt? Neem een kijkje in deze blog om meer te leren over cappuccino. 

Wat is cappuccino?

Cappuccino is een koffiebereiding met espresso en melk. Er zijn verschillende soorten koffiebonen en melk waarmee een cappuccino gemaakt kan worden. In veel winkels en cafés worden er koffiebonen of koffiecups verkocht om koffie mee te maken. Veel mensen vinden het dan ook heerlijk om cappuccino uit een echt cappuccino kopje te drinken. Het liefst halen mensen koffie bij een koffiezaak uit gemak en omdat ze dat lekkerder vinden. Sommige mensen vinden het heerlijk om zelf een kopje koffie te zetten en er thuis van te genieten. 

Het verschilt per persoon welke koffiebonen het lekkerst zijn. Er zijn koffiebonen beschikbaar uit verschillende landen. Probeer zoveel mogelijk uit om jouw perfecte smaak te vinden en neem een kijkje bij verschillende koffie plekjes. 

Cappuccino wordt door de meeste mensen in de ochtend gedronken. In Nederland is het erg normaal om overdag een aantal kopjes leeg te drinken. 

De beste verhouding

Om de perfecte cappuccino te maken is er een bepaalde verhouding om het beste resultaat te creëren. Een cappuccino bestaat uit 1 espresso en wat melk. Natuurlijk mag er ook sojamelk gebruikt worden. Een echte cappuccino bestaat uit ⅓ espresso, ⅓ warm merlk en ⅓ melkschuim. Met een andere verhouding krijgt de koffie al snel een andere naam en is het geen cappuccino meer. Met volle melk wordt er beter een perfecte dikke schuimlaag gecreëerd. Om het melk op te schuimen is er wel een opschuimer nodig. Ook sojamelk kan opgeschuimd worden. Er zijn speciale sojamelk pakken die gemaakt zijn voor het opschuimen van de sojamelk. 

Veel café’s doen bruin poeder op een cappuccino. Dat is cacao, om de opmaak van de cappuccino af te maken. Sommige horecagelegenheden hebben zelfs een cacao printer die de cacao in een vormpje uitprinten op de koffie. 

Cappuccino met opgeschuimde melk

Een cappuccino maken met opschuimmelk kan een opgave zijn. Met volle melk wordt er meer en dikker schuim gecreëerd. Er is ook speciaal opschuimmelk om zo de perfecte opgeschuimde melk te creëren voor een cappuccino. Vergeet niet om ook een opschuimer aan te schaffen. Vaak zit er bij een koffieapparaat een opschuimer die gebruikt kan worden. Natuurlijk worden er ook losse opschuimers verkocht in de winkels om de perfecte cappuccino te maken. 

IJscappuccino maken

Nu er uitgelegd is hoe er een warme cappuccino wordt gemaakt, is het ook mogelijk om een ijscappuccino te maken. 

Maak dan ook gelijk een koude cappuccino voor je vrienden of familie met de volgende beschrijving.

Maak 3 espresso’s met de lekkerste koffiebonen en doe deze bij elkaar in een kan. Voeg daarbij 200 ml koud, volle melk toe. Om het wat zoeter te maken kan er suiker of koffie siroop toegevoegd worden voor een extra zoete smaak. Plaats de kan in de koelkast voor 10 minuten. Schuim vervolgens 50 ml volle melk op met een melkopschuimer. 

Wanneer de kan lang genoeg in de koelkast heeft gezeten, mag deze eruit gehaald worden en verdeeld worden over 2 lange glazen. Voeg vervolgens een paar eetlepels opschuimmelk toe op de koffie. 

Natuurlijk mag daarna ook nog een beetje cacao poeder toegevoegd worden aan de bovenkant van de koffie voor de opmaak en smaak. 

Nu is de ijscappuccino helemaal klaar om van te drinken.