Foodtruck beginnen

De online Foodtruck wegwijzer

Een wijnvat kopen

Van plan om een wijnvat te kopen? Waarom is een houtgerijpte wijn bijzonder van smaak? Wat voegt een houten vat toe aan wijn? Men zegt dat wijn in een wijnvat voorzien wordt van een krachtige en lekkere smaak. Dit artikel geeft antwoorden en informatie over wijnvaten.

 

Hout en de smaak aan wijn

Hout geeft een bijzondere en intense smaak aan wijn. Dit komt door de geuren en smaken die zich in hout bevinden. Een wijn die gerijpt is op hout krijgt een intense en krachtige smaak. Hout bevat tannines en deze zorgen voor een krachtige wijn en dragen tevens bij aan een langere houdbaarheid van de wijn. Hout is poreus materiaal en hierdoor kan de wijn ademen en ontvangt de wijn voldoende zuurstof.

 

Welke houtsoorten zijn geschikt?

Eikenhout is uitermate goed geschikt voor een wijnvat. Daarnaast is de leeftijd van de boom van belang en hierbij is 180 jaar de norm. Eikenhout heeft de eigenschap om een heerlijk aroma aan de wijn mee te geven. Bij het gebruik van Amerikaans Eiken wordt een vanillesmaak herkend die sterker is dan bij het gebruik van Frans Eiken. De wijn wordt door het eiken wijnvat voorzien van karakter en de kleur wordt intenser.

Witte wijnen vind je niet vaak terug in wijnvaten omdat de frisheid van een witte wijn minder kan worden in een wijnvat. Een uitzondering op deze regel is een chardonnay wijn omdat deze erg goed samen gaat met hout.

 

Welke wijnvaten zijn er?

Bij het kopen van een wijnvat zijn er 2 soorten beschikbaar. Houten vaten van 5000 liter en een barrique van 225 liter. Kleinere wijnvaten hebben als voordeel dat het contact met het hout intensiever wordt en dit resulteert in een wijn met meer kracht en karakter. De houten vaten zijn gemaakt van echt eikenhout en vaak leverbaar in diverse varianten zoals blank, geolied en met deksel of pomp.

Houten planken voor een wijnvat kunnen zonder behandeling krom trekken. Om het kromtrekken te voorkomen worden de planken getoast. Mild toasten voorziet de wijn van een milde smaak en als je een zwaardere toast gebruikt geeft dit een zwaardere en specifiekere smaak af aan de wijn.

Tegenwoordig zijn er ook wijnmakers die kiezen voor een wijnvat van roestvrijstaal materiaal. Daarnaast zijn er wijnvaten van staal die 22 duizend liter wijn kunnen bevatten. Om de smaak ten goede te laten komen wordt er gebruik gemaakt van snippers eikenhout in het vat.

 

Bron: Wine And Barrels